Peníze pro znevýhodněné děti: otázky a odpovědi

omanek
Asociace, Ekonomika

Vážení kolegové, omlouváme se za přílišnou stručnost minulých informací. Uznáváme, že je třeba problematiku lépe vysvětlit. Dali jsme (KA, TN, TH, OŠ) hlavy dohromady a:

  1. Nebojte se požádat o tyto peníze. Berte, dokud jsou. Příští rok může být podstatně skromnější. Aktuální je příspěvek na znevýhodněné děti na táborech.

Jaké dítě je znevýhodněné? 

  • Dítě z vícečetné rodiny. Šubrtovi mají 3 děti.  Vy vezmete jedno dítko za plnou cenu, druhé například za 60% a třetí zcela zdarma. Propad oddílových příjmu vyrovnáte právě nabízeným příspěvkem.
     
  • Vilma je matka samoživitelka. Váhá, zda má peníze na tábor pro syna Ludvíka. Nabídnete jí 50% slevu (nižší nebo vyšší, to je na vás) – a srovnáte to z nabízených peněz.
  • Berete na tábor děti z ukrajinské či jiné potřebné komunity. Zde je to také jasné. I díky nabízeným prostředkům můžete nabídnout výraznou slevu.
  • Štokrkánovi mají Vilíka s bezlepkovou dietou. Mají také hluboko do kapsy – víte to, znáte je. Můžete jim nabídnout, že druhý táborový týden uhradíte bezlepkové potraviny z našeho příspěvku vy, oddíloví vedoucí.
  • Havlíčkovi, dříve dobře vydělávající přišli shodou okolností o práci. Obě své děti na tábor posílají, o slevu nežádali. Vy jste se ale o jejich situaci dověděli a chcete jim pomoci.
  • Karlička Ozimá má špatný spacák. Všimli jste si toho už na výpravách, ale rodiče to z nějakého důvodu neřeší. Nemůžete s nimi pohnout. Kupte Karličce nový spacák! Po táboře jí ho můžete nechat nebo ho uložíte v klubovně pro jiné potřebné dítko v budoucnu.

Co musíte dodržet? Přiměřenost. V oddíle se přeci běžně vyskytuje 1 či dva sociální případy. Devadesát procent znevýhodněných dětí by bylo spíše podezřelých :o))

Jak se bude dokladovat? Ve vyúčtovacím formuláři. Bude otevřen zkraje července a vyúčtování se bude posílat do 10.9.2023. Ve dvou třech řádcích zdůvodníte, proč jste děti vybrali (rodina ve finanční tísni, dítě s bezlepkovou dietou, samoživitelka…) a také jak jste peníze použili. Jen slovní popis, něco jako čestné prohlášení. Od rodičů žádná lejstra a potvrzení vyžadovat nemusíte. My je od vás také chtít nebudeme – bude-li splněna podmínka uměřenosti, viz. výše.

A kolik vám vlastně můžeme poslat? Nabídli jsme 200 Kč/den pro takto a podobně znevýhodněné děti.

Kategorie A: již odeslané hlášenky s uplatněnými znevýhodněnými dětmi – tyto oddíly požadovanou částku dostanou. Pokud by chtěly více ať prosím napíší Kačce Adamcové na kukatka@a-tom.cz do 25.června.

Kategorie B:  hlášenky bez požadavků:  kdo nepožadoval dosud žádný příspěvek pro znevýhodněné a po přečtení naší zprávy se rozmyslel, pište prosím Kačce Adamcové na kukatka@a-tom.cz do 25.června.

Kategorie C: dosud neodeslané hlášenky- nezapomeňte, že pro vás je termín do 11.června (neděle). Budeme rádi, když uplatníte své uměřené požadavky podle našeho „návodu“ zkraje našeho dopisu.

 

Kdy bude jasné, kolik vám pošleme?  Zřejmě na přelomu června a července.

Toto je stručnější verze vysvětlení k podpoře znevýhodněných dětí na táboře.

Podrobnější verzi jsme odeslali hromadnou poštou 9.června všem oddílům.

  1. Něco jiného je Individuální dotace na znevýhodněné děti. Ta se netýká táborů, ale běžného oddílového života. Koho můžeme považovat v tomto druhém dotačním titulu za znevýhodněného? Opět půjde o děti z početnějších, sociálně slabších rodin, o děti potřebných samoživitelek/samoživitelů, děti ze znevýhodněných etnik, děti, jejichž rodiče se ocitli v těžké životní situaci - a vy to víte. Na takovéto dítko můžete získat pro letošní rok 2000 Kč, a to i na akce již proběhlé. Jinak řečeno, můžete tento požadavek použít na akce od ledna do konce října, kdy budeme chtít vyúčtování uzavřít. Získané prostředky použijete na výpravy, úhradu účastnického poplatku. Při žádosti stručně popíšete, proč na dané dítko žádáte dotaci, např. rodina ve finanční, tísni, maminka je samoživitelka, vícečetná rodina ...

Jaká bude forma vyúčtování? V tomto případě vystavíte do konce října 2023 fakturu v příslušné výši (např. padesátičlenný oddíl z Pacova vyfakturuje za 3 své potřebné děti 6 000 Kč). Jak budete žádat? Prostřednictvím formuláře, který bude otevřen 19.6.2023 a posílat ho budete do  27.8.2023.

Milí kolegové a kolegyně, prosíme o důkladné přečtení. Velice děkujeme.

                                                                                                                          

                                                                                                                               Vaše ústředí


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu