Čeští tomíci na letním srazu mládeže Rakouského turistického klubu (ÖTK) 29.7.-5.8.2023

denisa
Asociace

Jako každoročně, i letos se skupina našich tomíků v rámci dlouhodobé spolupráce s mládeží Rakouského turistického klubu zúčastnila jejich letního srazu, který se konal u jezera Turnersee v Korutanech.

Sobotní večer byl zahájen poděkováním a předáním pamětního talíře k výročí 135 let spolupráce ÖTK a KČT a téměř 25leté spolupráce mezi A-TOM ČR a mládeží ÖTK a představením zúčastněných sekcí ÖTK a TOM Vsetín. Jako vloni, i letos se srazu zúčastnila i členka KČT, pravnučka významného předsedy KČT a zakladatele Českého olympijského výboru Dr. Jiřího Gutha – Jarkovského. Připomněli jsme si též společnou historii, kdy do r. 1913 byl KČT 10 let kolektivním členem ÖTK.

A jak jsme se měli? Již před akcí jsme dostali tipy na výlety v blízkém okolí. Jednalo se o výstupy na hory, návštěvy soutěsek a vodopádů, muzea i města.

My jsme si vybírali vždy ráno, dle předpovědi počasí, která se neustále měnila, jen na konec týdne zůstávala beze změn, a to s deštěm. Začátkem týdne jsme vyráželi do hor a na konci měli čas na papouščí ZOO a muzea.

A tak jsme navštívili vrchol Hochobir, oblíbený místní turistický cíl 2 139 m vysoký, soutěsku Tscheppaschlucht Ferlach, vodopád Wildensteiner Wasserfall, absolvovali hřebenovku z Končnikova vrhu na Feistritzer Spize ve výšce ca 2100 m.n.m., dále vrchol Topitza s krásnými alpskými loukami a nezapomněli jsme ani na Natur und Europaschutzgebiet Sablatnigmoor Eberndorf, kde jsme se od průvodce dozvěděli celou historii oblasti, od ústupu ledovce, přes průběh 2. světové války, odkoupení jezera a nápadu zřídit zde nuda pláž, až po současnost.

Ve čtvrtek večer ovšem přišly bouřky a varování na velké srážky s intenzivními bouřkami až do soboty. A tak jsme, jako celý tábor po čtvrteční noci, kdy blesk stíhal blesk, sbalili své stany a přesunuli se do jeskyní ve městě Griffen a následně do historického města Graz, kde jsme si prohlédli jeho historické a kulturní zajímavosti.

Přestože jsme pobyt u jezera, které jsme každý den využívali ke koupání, protože bylo krásně čisté a teplé, ukončili o dva dny dříve, tak na pobyt s výborným jídlem na tábořišti a v úžasném prostředí v Korutanech budeme dlouho vzpomínat.

 Kdybychom vydrželi, tak dle zpráv byla oblast v sobotu evakuována a mohli jsme mít o zážitek více.

Gabriela Hučíková, Jiří Homolka, vedoucí TOM Vsetín

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu