Přechod Malé Fatry

denisa
Asociace

Bylo to báječné! Šlo nás 30. Vyjeli jsme ve čtvrtek ráno a vrátili se v sobotu večer. Měli jsme štěstí na počasí, takže krásných fotek máme mnoho. Po zdlouhavé cestě vlakem a následně busem z Žiliny, v kolonách, do Terchové, jsme se zpožděním vyšli přes Janošíkové diery na sedlo pod Rozsutcem společně. V sedle jsme se rozdělili na dvě party: jedna zdolala Velký Rozsutec a Stoh, oba vrcholy vyšší 1600 m.n.m. a druhá šla skoro stejně dlouhou trasu, ale ne s tak velkým převýšením. Obě skupiny však došly přes Poludňový Gruň na Chatu pod Chlebom za tmy a za svitu měsíce. Jedna však o dvě hodiny dříve než druhá, ta však s převýšením 2134 m. Naprosto skvělé služby chaty pod Chlebom jsme využili nadmíru. Skvělé jídlo, posezení a vydatný spánek pomohl všem. Ráno jsme se probudili do stejně krásného počasí, jaké nás doprovázelo předchozího dne. 

Po ranním čaji, kávě a snídani jsme vystoupali na Chleb a zanedlouho jsme již vyšli na 1709 m vysoký Velký Kriváň. Po hřebenu jsme pak pokračovali přes Malý Kriváň až pod Suchý, kde jsme se opět rozdělili na dvě skupiny. Jedna zdolala Suchý, druhá šla pod ním, abychom se všichni společně sešli u skvělých večeří v Chatě pod Suchým, která na Vás dýchne historií. Někteří zaslouží o to větší obdiv, neboť zdolali všechny vrcholy a celkové převýšení více než 2800 m za oba dny. Velkou radostí bylo, že jsme dostali k zapůjčení dvě kytary a mohli jsme do desíti večer "békat", což máme všichni moc rádi. Přisedli si k nám i další hosté a zazpívali a zahráli s námi.

V sobotu jsme již jen sestoupili od chaty po hřebenu ke Starému Hradu, odkud jsme sledovali zákruty Váhu a došli ke Strečnu do Nezabudské Lúčky. Vlakem pak do Žiliny, kde náš čekala zmrzlina, káva a obídek a pak přes Ostravu zpět domů.

Ušli jsme necelých 40 km v horách a bylo to moc fajn. To víte, nohy nás bolely, ale počasí nádherné, veselo, nikomu se nic nestalo a moc se nám ve slovenských horách líbilo. Takže spřádáme další plány a že jich je! Taky díky všem hecířům po trase, kteří vyprovokovali, že si mnozí sáhli na dno. To víte, chůzi v horách s čelovkou, nezažiješ jen tak každý den. S partou je to však "jiná písnička".  Ahoj zase na cestách.

Tom Weicht, TOM KADAO

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu