V. mezinárodní zimní sraz turistů

Ondra
Asociace

Na dlouho usilovně připravovaný sraz naším Moravskoslezským odborem KČT většina účastníků (přes 800 turistů) dorazila již ve čtvrtek odpoledne, protože po vysvědčení byl pátek většinou prázdninový. I naši Tomíci dorazili do určeného místa ubytování – Polské ZŠ v ulici Školní téměř v centru Jablunkova. Společně s nimi spali v krásně zrekonstruované škole i pořadatelé a další skupiny turistů. Je třeba dodat, že mnoho dalších účastníků spalo ve druhé velké jablunkovské škole a taky v ubytovacích zařízeních v celém širokém okolí. Po zaregistrování a obdržení stravenek a propagačních materiálů v „centrále“ v blízké budově radnice a ubytování následoval volný večer (florbal v tělocvičně, projekce filmů a stolní hry ve třídě u Čmoudíků). Kdo měl čas a chuť, tak mohl vyrazit na besedu o CHKO Beskydy (šelmy, příroda…).
V pátek ráno jsme se rozprchli do hor a zatímco Maracaibo z Třince pomáhalo hlavně s organizací, hlídalo školu a provázelo tomíky po okolí, Divočáci z Frýdlantu nad Ostravicí (cca 15 tomíků) vyrazili z Bystřice nad Olší na Filipku dále do Jablunkova a Čmoudíci z Ostravy (19 tomíků) vyjeli do Mostů u Jablunkova, kde část lyžovala na sjezdovce a část vyjela na běžkách na Gírovou. Po návratu většina navštívila ve Výstavní síni Muzea Těšínska v Jablunkově výstavu Beskydská turistika – 120 let KČT. K vidění byly mnohé historické i současné relikvie turistiky, značení, výbava, historie turistických spolků, chat, významných činitelů…Večer nás čekalo v aule školy vystoupení místního kouzelníka (z Lomné ?), které bylo opravdu skvělé. Nikdo nechápal, kde se berou a mizí andulky, hrdličky, snubní prstýnky… Mnozí tomíci přímo asistovali a ani oni nechápali, byť byli kouzelníkovi velice blízko. Opravdu perfektní. No a večer se zase hrál florbálek v tělocvičně a promítalo a… taky nás navštívili ve škole pánové předsedové KČT Stráský a Havelka. Z ATOMu nás kromě našich pořadatelů nenavštívil nikdo. Taky přijeli Sylvatici z Ostravy (6 tomíků). Někteří ještě večer vyrazili do kostela na koncert místního pěveckého mužského sboru Gorol či do radnice na promítání filmů o Coloradu a Matterhornu. A starší třeba i na pivečko do místních hospůdek. V sobotu ráno vyrazili Sylvatici pěšky na Hrčavu a Gírovou (kde se slavnostně otevíralo nové vyhlídkové místo i s trubačem) a většina Divočáků na běžkách s doprovodem na Javorový a poté směr Lomná. Někteří vyjeli lyžovat do nového areálu v Bukovci. Obdobně vyrazila i většina Čmoudíků na běžkách (jenom část lyžovala v Horní Lomné na Přelači), ale po zákeřném zjištění, že lanovka na Javorový nejede, přejeli na Tyru a na vrcholovou trasu vyšlapali nejprve přes Ostrý (turistická známka vyprodána…) a poté dále přes Slavíč do Horní Lomné. Odpoledne se všichni ve zdraví vrátili zpět do Jablunkova a po večeři přijela Ika s Vráťou z Průzkumníku Ostrava a díky Čmoudíky přivezené aparatuře se v tělocvičně rozjela výuka country tanečků, která se z počátečního ostychu dostala do výborného tančení a někteří nejmladší ukázali svůj taneční talent. No a volně se v setmělé tělocvičně navázalo na diskotéku – bohužel jenom do té doby, než nejstarší rozhodli o blížící se večerce. Nicméně u Čmoudíků ve třídě pokračoval program - třeba karaoke show. Mimochodem, máte ve škole svoji třídu vybavenou projektorem, aktivní tabulí a wifi připojením… ? My jsme měli…
V neděli ráno nastalo balení a loučení nejenom s pěknou školou, ale i s dobrou a chutnou stravou. Zatímco Maracaibo uklízelo a předávalo školu (za pořadatelskou službu jim patří dík), Sylvatik a Divočáci vyrazili vlakem do Mostů u Jablunkova a vyšlapali si na Skalku a Severku, kde je oproti předchozím dvěma pošmourným dnům čekalo azurové nebe, krásné výhledy a blbnutí ve sněhu. Čmoudíci naskákali do aut a vyrazili do „zahraničí“ – jestli se tomu dneska tak vůbec dá říkat. Aquapark Tropikana v polské Wisle byl očekávaný a rozhodně nezklamal. Množství tobogánů, saun, vířivek a umělých vln ve vícero bazénech dalo odpočinout tělům po namáhavé lyžařské turistice.
Nezbývá než poděkovat organizátorům za pěkný sraz (hlavně nám blízkým Břeťovi Boháčovi, Renátě Kotalové a Mojmírovi Nováčkovi), i když na tak velké akci se vždy najdou chybičky. Za některé ovšem štáb nemohl (pátek a sobota nic moc počasí, nefunkční lanovka na Javorový či přemíra zájemců a busovou dopravu na běžkařské tratě, přičemž předběžně se jich přihlásilo jenom pár desítek…). Tento krátký článek nemůže popsat všechny zážitky a akce proběhlé v rámci srazu. No a kde se sejdeme za dva roky na VI. Mezinárodním zimním srazu ? Předpokládám, že na řadě je Polsko ! Tak snad dorazí více tomíků – a nejenom z Moravskoslezského kraje, naše účast byla poslabší !

Sepsal – Rosťa Kašovský, TOM ČMOUDÍK