Klub českých turistů slaví

Ondra
Asociace

Milí Tomíci, s potěšením jsem přijal výzvu abych oslovil úžasnou množinu turistů semknutých v Turistických oddílech mládeže A-TOM vzešlých z nezanedbatelné části z lůna Klubu českých turistů. Společná sféra zájmu KČT a A-TOM (turistika a pobyt v přírodě jako celoroční program, prostředek výchovy, vzdělání a formování zdravého životního stylu) předurčuje potřebu vzájemné komunikace a spolupráce našich spolků. Váš starší „taťka“ - Klub českých turistů – již za pár měsíců oslaví krásné narozeniny: 11. června 2008 mu bude 120 let. Byl založen v minulém tisíciletí prozíravými, vlastenecky smýšlejícími pány v čele s cestovatelem V. Náprstkem a v čase vzniku samostatného státu Čechů a Slováků v r. 1918 to byl již statný třicátník. I když čas měří všem stejně rychle, tak v případě „taťky“ Klubu můžeme konstatovat, že ač již téměř 120 letý, zůstává (i díky vám – mladým Tomíkům) stále svěží, plný energie a nápadů. Takto ho také chceme

i s vaší pomocí po celý rok 2008 veřejně prezentovat a propagovat. KČT je i ve 120. roce existence tradiční, stabilní, moderní a kompetentní subjekt, který pozitivně ovlivňuje vlastní členy i veřejnost všech věkových kategorií. 120. výročí existence a činnosti KČT by mělo podpořit náš zdravý patriotismus, iniciovat nové formy činnosti a přispět k propagaci Klubu a jeho zásluh při podpoře zdravého životního stylu a rozvoje infrastruktury cestovního ruchu v tuzemské i evropské dimenzi. Komunikace 120. výročí založení a existence KČT se „ponese“ v duchu vzkazu „S NÁMI ZA ZDRAVÍM A POZNÁNÍM…“ spolu s oficiálním logem oslav.

Je téměř symbolické, že pro KČT tak významný jubilejní rok 2008 byl organizací OSN vyhlášen za Mezinárodní rok planety Země s cílem upozornit na nebezpečí způsobená přírodě lidskou činností, omezit zdravotní problémy, zdokonalit porozumění vývoje života a pozvednout zájem společnosti o Zemi… Je potěšitelné, že KČT svým programem (značením turistických tras, výchovou členů k ochraně přírody i péčí o některé vodní zdroje a toky a památky…) pomáhá realizaci těchto celosvětově důležitých zásad.

Oslavy 120 let KČT zahájil předseda KČT p. Stráský na „Posledním puchýři“ v Blansku a pozval přítomné k účasti na celoročním programu oslav. Činím stejně tak a zvu vás na veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR, který se koná 10.–14. ledna 2008 v Brně. Již samotná skutečnost, že veletrh bude zahájen u stánku Klubu je vynikající prezentací KČT a oceněním jeho 120 leté veřejně prospěšné práce. V rámci akce „Namaluj svou značku“ si můžete zkusit jaké to je namalovat turistickou značku. Po dobu veletrhu bude Klub organizovat „Cestu po turistické značce“ a pokud projdete celou trasu a navštívíte určená stanoviště, může získat některou z cen. Na stánku KČT si můžete koupit mapy, „Kalendář akcí 2008“ nebo časopis TURISTA. K zakoupení budou i drobné suvenýry k výročí KČT. Na veletrhu zahájíme distribuci „Obrazového atlasu 2008..“ s podtitulem „120 pozvánek KČT k toulkám po ČR“. Vaši obratnost, kondici a odvahu si můžete vyzkoušet na adrenalinové lanové dráze.

Oslavy 120 let KČT vyvrcholí 11. června 2008 v Praze, kdy se v Náprstkovu muzeu sejde ÚV KČT a ve stejný den se zástupci  KČT a čestní hosté setkají v Betlémské kapli na společenském večeru.

Pokračováním oslav v Praze bude v médiích předem annoncovaná veřejná sbírka v pátek 13.6. od 14 do 19 hodin na podporu aktivit KČT pro handicapované spoluobčany. Sbírka bude realizována prostřednictvím „hlídek“ TOM ve vybraných stanicích Metra. Hlídky budou označeny lehkým turistickým rozcestníkem a za symbolických 20 Kč budou cestujícím nabízet suvenýr – turistickou značku. Ta bude i pozvánkou na hlavní sobotní program oslav. Sbírka bude pokračovat ještě v sobotu od 8 do 12 hodin.

Ústřední oslavy vyvrcholí setkáním turistů v sobotu 14. června od 12.00 do 15.30h v Praze na Staroměstském náměstí. Od rána po celý den mají účastníci oslav volný vstup na Staroměstskou radnici, kočárovnu a zámek ve Ctěnicích, Staroměstskou a Malostranskou mosteckou věž, Prašnou bránu, Věž kostela sv. Mikuláše,Bludiště na Petříně a od 18 hodin také na Petřínskou rozhlednu. Kromě kulturního programu (vystoupení hudebníků, turistická dataprojekce,.. atd.) chystáme vztyčení největšího turistického rozcestníku v ČR (a možná i na světě), představení gigantické postele, ukázky her a soutěží členů TOM a prezentaci dalších aktivit KČT. Přímo ze Staroměstského náměstí odstartuje „on line“ pochod a cyklojízda „S námi za zdravím a poznáním“ s cílem u Petřínské rozhledny kde bude od 17.15 hodin k shlédnutí vystoupení folklórního souboru. Po něm se od 18 hodin nabízí účastníkům volný vstup na Petřínskou rozhlednu.

Tečku za pražskými oslavami uděláte vy, turisté a vodáci z Asociace TOM a KČT a to akcí „TOM na vodě v pohodě“. V 10 hodin zahájíme na bezplatně zapůjčených kanoích splutí Vltavy z Bráníka přes centrum Prahy až do Tróje. V nádherném úseku Vltavy za obdivu z mostů a nábřeží přihlížejících turistů a obyvatel Prahy prezentujeme symboly Klubu a 120. výročí jeho založení a demonstrujeme že TOM je i na vodě v pohodě..!

Jménem předsednictva KČT i jménem svým vás co nejsrdečněji zvu k aktivní účasti na celoročních oslavách. Pro mimopražské účastníky již nyní zajišťujeme možnosti ubytování 13.-15.6. 2008 – m.j. i ve školách. Těšíme se na setkání s Vámi nejenom 14.6. 2008 na Staroměstském náměstí v Praze, ale také v průběhu celého roku 2008 na 14 speciálních akcích KČT pořádaných u příležitosti klubového jubilea. Seznam těchto akcí byl uveřejněn na straně 56 v časopisu Turista č. 6-2007 a na straně 13 v celostátním kalendáři turistických akcí 2008. Pojďte „S NÁMI ZA ZDRAVÍM A POZNÁNÍM…!“

Za podporu oslav 120 let KČT předem děkujeme gen. sponzorovi KČT firmě Lesy ČR, Magistrátu hl. m. Prahy a firmám Oborová zdravotní pojišťovna, České dráhy, Zentiva, Alpine Pro, Pražské informační službě a Národnímu muzeu.

Vratislav Chvátal, předseda Rady pro prezentaci KČT

V příloze naleznete leták a seznam akcí souvisejících s výročím.