Vrchol sezony v turistickém závodě jednotlivců

denisa
Asociace

V sobotu 22. června 2019 zažily obce Palkovice a Metylovice vrchol letošního seriálu turistických závodů – mistrovství České republiky.

Seriál turistických závodů se do Palkovic opět vrátil po pěti letech. A tentokrát ve spolupráci se sousední obcí Metylovice a pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje, prof. Ing. Ivo Vondráka, CSc. Na start se postavilo přes 170 závodníků ze všech koutů naší vlasti, kteří si vybojovali v předchozích kolech „místenku“ zde soutěžit. Z domacího oddílu se do závodu nominovalo 10 závodníků. Na trati se soutěžilo také o nominaci na mezinárodní turistický závod, který se letos uskutečnil 28. 9. 2019 ve Vsetíně.

Závodníci byli dle věku a pohlaví rozdělení do deseti mládežnických kategorií a čtyř kategorií dospělých. Hlavní pořadatel, turistický oddíl mládeže Žlutý kvítek Palkovice pro širokou veřejnost ještě otevřel tzv. OPEN závod, do něhož se mohl přihlásit kdokoliv a vyzkoušet si tak mistrovskou trať na vlastní kůži. V této kategorii startovalo 12 závodníků.

Místní prostředí a krajina hodně nahrávaly tomu, abychom pro závodníky připravili náročnější kopcovitou trať, kterou si jinak během sezóny moc neužili. Podařilo se nám využít prostor kolem palkovické sjezdovky. Tím jsme nabídli sledovat část závodu přímo i divákům, kteří vytvořili skvělou atmosféru,” popisuje ředitel závodu Vladan Sukač.

Tento turistický závod umí nenáročnou formou přinést dětem a dospělým základní informace, které se jim v přírodě mohou hodit. Sportovci na tratích dlouhých 2-6 km dle kategorií plnili poznávání

 dřevin, turistických značek, českých památek a evropských měst. Museli umět uvázat jeden ze šesti základních uzlů, odhadnout vzdálenost v terénu, správně zorientovat mapu a neztratit se na kratším azimutovém úseku. Z fyzických dovedností je čekalo plížení, překonání úseku pomocí dvou nad sebou zavěšených lan (lanová lávka) a v neposlední řadě hod kriketovým míčkem na cíl, který byl tentokráte mírně do kopce,“ pokračuje ředitel závodu.

Mistry České republiky pro rok 2019 se ve svých kategoriích stali: Viktorie Nýdlová (ZŠ + MŠ České Velenice), Mikuláš Ulman (ZŠ Dětmarovice), Ema Babulíková (TOM Tuláci Frýdek-Místek), Jakub Kůrka (MSK Orlová), Petra Paluchová (MSK Orlová), Štěpán Scholaster (TOM Nezmaři Bílovec), Magdaléna Wagnerová (ZŠ Kynšperk nad Ohří), Jakub Vantuch (TOM Tuláci Frýdek-Místek), Hana Gabzdylová (MSK Orlová), Jakub Hofman (TOM KČT Kralupy nad Vltavou), Ivana Zbořilová (Beskydská devítka Havířov), Ondřej Genco (MSK Orlová), Šárka Pokludová (TOM Nezmaři Bílovec) a Miroslav Štefl (Kralovice).

Při závěrečném ceremoniálu v kinosále v Metylovicích byly rovněž vyhlášeny výsledky Českého poháru v turistickém závodě a nejúspěšnějším oddílem v bílém poháru žactva byli členové MSK Orlová pod vedením Evy a Jiřího Vilhelmových a v červeném poháru dorostu a dospělých byl na stupni nejvyšším oddíl TOM Tuláci Frýdek-Místek pod vedením Daniely a Romana Gachových.

Poděkování za pomoc při uspořádání mistrovství České republiky patří Moravskoslezskému kraji, obcím Metylovice a Palkovice, KČT, Asociaci turistických oddílů, dále pak partnerským firmám a společnostem BeWooden, DM drogerie markt, TrendCar, ALPA, IPEZ-EE, DART production, K.M.Saddlery, ZERO, GTB Group, RIVA-FLEX, SportChip, MPM Quality, Autoservis Miloš Kubala, Stolařství Vlastimil Šlajer a dalším za finanční příspěvky a sponzorské dary, TJ Sokol Metylovice, základní škole v Metylovicích a v neposlední řadě maskotu soutěže koníčkovi Smokerovi.

Medaile nejúspěšnějším závodníkům předávali společně s dalšími hosty česká olympionička Zuzana O ́Hanlon a australský paralympionik Evan O ́Hanlon.

Děkujeme také všem ochotným rodičům našich členů a našim kamarádům za jejich nezištnou a velkou pomoc při organizaci toho závodu.

Fotografie z akce najdete na internetovém odkazu: https://pirat.rajce.idnes.cz/

 

  Vladan Sukač – ředitel závodu

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu