Tábory v Moravskoslezském kraji

Ondra
Asociace


 

Člen krajské rady Stanislav Preis navštívil několik táborů v Moravskoslezském kraji. Zde si můžete přečíst několik jeho postřehů a hodnocení táborů.

Tento rok jsem navštívil 7 táborů. V soboru 7.7.2011 využívám toho, že jsem na našem táboře a zajdu se podívat na spřátelený oddíl BVU, kteří táboří ve stejném údolí jako my. Navíc mají u mne vroubek, v loni kontrola z hygieny, která jela za nimi, skončila na našem táboře a udělal kontrolu u nás místo u nich. (pominu, že je z jiného okresu) Tento omyl zjišťujeme až při psaní závěrečného protokolu. Naštěstí my máme vždy vše v pořádku a kontrola nás jen chválí.

Tábor oddílu BVU je velice zajímavý. Kluci spí ve vojenských hangárech, vždy celá družina pohromadě. Všude je neskutečný pořádek, všechno uklizeno, urovnáno. Až se nechce věřit, že tady táboří pouze chlapci. Na tábořišti je množství vychytávek, ešusovníky, držáčky ručníků u hráze, úžasná sauna. Je vidět, že oddíl do tábořiště hodně investuje a neustále ho zvelebuje. Během mé návštěvy proběhla soutěž „burza rostlin“ Jen jsem čubrněl nad znalostmi.Oddíl SIRIUS táboří v údolí říčky Lobník, která teče do vodní nádrže Kružberk. Dříve pouze chlapecký oddíl, nyní smíšený. Tábor se každý rok staví znova, včetně kuchyně a všech staveb. Navíc dodržuje jako jeden z mála tradici podsad z krajinek, kterou si musí postavit každá táborová dvojice sama. Tento rok mají omezení, že jim vykáceli okolní les a všude okolo tábora zasadili malinké stromky. Vedení okolí tábora muselo ohradit, aby stromečky přežily. Co bych vytkl, je trochu nepořádek na tábořišti, za stany lze nalézt prkýnka, povalují se 2 PET láhve.

V sobotu 6.8.2011 vyrážím na pravidelnou obhlídku táborů. Nakonec jedu sám nikdo se ke mně nepřidal. Tentokrát chci objet 5 táborů.

Začínám ve Valašské Senici, kde táboří T.O.R z Frýdku Místku. Chvilku tábořiště hledám, nakonec mě posílají na sousední kopec. Oddíl táboří na „lesní mýtině“ je to taková nudle tábořiště zalomená do písmene L. Všude okolo jsou vzrostlé stromy, celé tábořiště je ve svahu. Obrovské množství bahna. Jak mi vysvětluje vedoucí tábora Martin Hermann, prší jim každý den. Jediné rovné místečko je louka na vršku kopce, kde mají postavené hřiště. Tábor využívá blízkost Pulčinských skal, kde hrají většinu her. Děcka vypadají spokojeně a s vervou se pouští do boje s bahnem, kopou odtokové stružky, vozí kameny a dláždí si cestičky. Včera měli kontrolu z hygieny a neměla námitek. Je znát, že oddíl pracuje celoročně, na tábor přijíždí pár mimo oddílových dětí. Co mě naprosto dostalo, v těsné blízkosti tábořiště rostou samí praváci. Neodolám a pár jich sbírám – asi 3 metry od kuchyně.

Přesouvám se do Hradce nad Moravicí, kde táboří oddíl KAM Frýdek - Místek, který táboří na základně Stanice mladých turistů z Opavy v Žimrovicích u řeky Moravice. NA tomto táboře jsme byli i v loni, takže se dlouho nezdržuji. Co naprosto zaujalo je vodní hospodářství, které se skládá z obrovského kotle, kde se ohřívá voda, dále z vodojemu (věž se sudem) a několik hadic rozvádí vodu, kde je potřeba. Vše zakončuje sprch se směsnou baterií. Loučím se s Jirkou Šnapkem a uháním na další tábor. Tím je základna oddílu Průzkumník v Čermné ve Slezsku, kde nyní táboří oddíl DATYŇÁČEK z Dolní Datyně u Havířova. V podstatě rodinný klan, manželé Urbančíkovi předali vedení tábora své dceři a jejím kamarádkám. Z tábora dýchá idylka, přijíždím v době poledního klidu a v celém okolí tábora je opravdu klid. Dnešní soutěž je opravdu podařená, družiny musí připravit pokoj pro vzácného hosta (prý pro mne), a tak obhlížím vyzdobené jednotlivé stany a jen zírám. Příští rok už chtějí vystřídat tábořiště, vždy jsou na jednom místě 3 roky a pak hledají něco nového. Nabízím jim naši základnu, tak uvidíme.

Přesouvám se na tábořiště oddílu Čmoudík u vesnice Podlesí. Tady si užívá tábora oddíl KTO z Ostravy. Právě jsem se trefil do velkého softbalového zápasu – hraje oddíl proti zájemcům z řad návštěv. Na táboře je zrovna návštěvní den. Potkávám spoustu známých, bývalé vedoucí z oddílu i kamarády z jiných oddílů. Nezdržuji se dlouho, obcházím tábořiště, kde jsem již léta nebyl. Všechna čest, všechno je uklizené, tábořiště je velmi prakticky zařízené, zaujala mně obrovská kolárna, dobře řešená sauna a pingpongové stoly za stany. Dopíjím kafe a na cestu dostávám kus buchty.

Další tábor je tak trochu neplánovaný. S malou zajížďkou navštěvujeme základnu oddílu Sirius, kde zahajuje čtrnáctidenní pobyt oddíl SYLVATIK. Vloni tam byl trochu nepořádek, který zanechal předchozí oddíl, tak si to chci zkontrolovat. Letos je vše v pořádku, zdravím vedoucí a neodolám, zkušeně vběhnu do lesa a za 15 minut mám asi 15 suchohřibů. Zakončuji tedy stejně jako jsem tento dlouhý den začal s náručí plnou hub.

Byl jsem mile překvapen s úrovní táborů, s programem a hlavně s obrovským nadšením vedoucích, kteří připravili velmi zajímavé tábory.


Stanislav Prais – člen KR

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:\\\Normální tabulka\\\; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:\\\\\\; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:\\\Calibri\\\,\\\sans-serif\\\; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:\\\Times New Roman\\\; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:\\\Times New Roman\\\; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}