Tábory v Moravskoslezském kraji

denisa
Asociace

Návštěva na táborech oddílů Moravskoslezského kraje II.

Tentokrát vyrážíme při obhlídce táborů navštívit oddíly, které táboří v Jihomoravském kraji, a to v údolí blízko vesnice Sloup v Moravském Krasu. Je to k neuvěření, ale v jednom údolí táboří dva oddíly z Ostravy. Vyrážím ve středu 18.7.2012 a tentokrát necestuji sám, ale společnost mi dělá moje žena Dáša, která kdysi chodila do oddílu Dívčí Dvojky a chce se podívat, jak se jim daří.

Z Ostravy vyrážíme hned ráno, protože nás čeká celkem dlouhý výlet. První tábor ve Sloupu je TOM 19155 Javor z Ostravy. Základna patří DDM Hlučín a TOM Javor si tábořiště pronajímá již 10 let. Tábor je postaven na konci louky, v takovém ostrohu, na břehu říčky Punkvy. Začali teprve v sobotu jako druhý turnus a na louce je to celkem znát, Některé místa před kuchyní jsou rozbahněná a táborníci bojují s blátem jehličím a pilinami. Letos zde táboří 38 dětí a stará se o ně 10 vedoucích. Hned na začátku tábora řešili menší kalamitu, kdy jim na kuchyň spadla mohutná větev, prorazila střechu a lehce zranila vedoucího na čele. Naštěstí všechny škody jsou vyřešeny, střecha spravená a čelo zalepené. Jediná moje výtka na vedení tábora byla, že nikde jsem nenašel jedinou zmínku, že tábor pořádá Asociace TOM.

Loučím se a pokračuji cestou údolím k dalšímu táboru. Tím je tábor oddílu TOM 4312 Třicítka a Dívčí Dvojka. Od prvního okamžiku mají moje sympatie. Jedná se o klasický tábor, velice pěkně postavený. Část stanů je z montovaných podsad a část stanů ještě klasické krajinky.  Všude je čisto, uklizeno, Je znát, že tábor staví oddíl, který už oslavil 40 let svého trvání. Obdivuji různé vychytávky, jako je přístřešek pro nářadí, světlo nad stoly z LED diod napájené slunečním kolektorem. Hlavní vedoucí Michaela Němcová má plné ruce práce v kuchyni, přesto si najde čas, a tak si u kávy povídáme. Zvláště moji ženu zajímá, jak se oddíl za ty roky změnil a co zůstalo při starém.  Před několika lety koupili pozemky, a tak můžou budovat táborovou základnu bez obav, že by to někomu mohlo vadit.

Končím v Olšovci u Hranic na Moravě, kde táboří TOM 4330 Hogan z Ostravy. Tábor jsem navštívil již před týdnem, kdy tady měl tábor TOM PAPRSEK, který svoje tábořiště poskytuje i jiným oddílům.  Přivítala mne Jana Holušová, která je na táboře i s malým Vojtou. Děti jsou na půldenní akci z tábora pryč, a tak si povídáme, co je u nich nového. Táboří tady 32 dětí a asi 8 vedoucích. Oddíl Hogan prožívá změnu vedoucího tábora, kdy vedení převzala JIvana Glasová od svého bratra, ale všechno zvládá levou rukou a tábor šlape. Teda alespoň těch pár dnů, co zatím trvá

Je až fascinující, jak je každý tábor jiný, ale opět je spojuje, velké nasazení vedoucích a zajímavý program pro děti.

Stanislav Prais – člen Moravskoslezské KR

Fotografie: