TOM Jeleni a jejich proměna v Krhúty

denisa
Asociace

Letošní tábor, který parta táborníků z oddílu Jeleni ze Sedlčan hodlala strávit na tradičním táboře u Jezera Balvanů, byl už od samého začátku neuvěřitelně vzrušující. 46 malých táborníků  jsme prostřednictvím internetu i pravidelných oddílových schůzek „namlsali“ k tématu letošního tábora. V okolí Sedlčan se totiž našly zvláštní archeologické vykopávky, které nepatří žádné známé civilizaci – ani Slovanům, natož Keltům. Archeologický tým, který s námi komunikoval prostřednictvím speciálně vytvořených „archeologických“ webových stránek (http://archeologie-sedlcanska.webnode.cz/) nás pozval na začátku tábora – tedy na neděli 15.7. do Sedlčanského muzea na krátkou tiskovou konferenci, která odhalila nic netušícím táborníkům překvapivé informace, podpořené řadou unikátních nálezů a artefaktů. Vedoucí výzkumného týmu dr. Hana Bezhorová nám pak prozradila, že si spolu s některými členy týmu myslí, že by se tak mohlo jednat o bájný národ Krhútů a zároveň nás poprosila o pomoc při studiu nejen vykopávek, ale i běžného života Krhútů.

Děti namlsané řadou informací se pak po přesunu do tábora u Jezera Balvanů staly svědky nálezu svitků Prakršna – tedy jakési Krhútské kroniky. Tyto svitky obsahovaly řadu informací o životě Krhútů a proto jako správní pomocníci výzkumného týmu se děti - šupáci rozdělili do týmů – šup Krombožinců, Moroňů, Dršek, Klátinců, Pištorů a Prkolů a spolu se svými vedoucími – avatary začali zjišťovat, jak takový Krhút žil, co dělal, co vyznával a nevyznával. Na začátek je třeba si ovšem vyrobit správný Krhútský oblek, sestávajícího se z mávátka, uší a batikovaného trička, nacvičit Slavnost pálení žáhy a vyrobit si kuličku na rourácení.

No a pak už následuje 14 dní vzájemného zápolení a poměřování sil v nejroztodivnějších disciplínách. Například postavit si Lomikela – Krhútského krále potrubí a kanálů, vyrobit si balanční bidlo nacvičit na něm tzv. sprostnou a ještě si při tom vyzkoušet citlivost svého nosu, přežít v lese spolu s nebezpečnými Trupy a Trupnami, úspěšně projít školou kapitánů ponorek, nezamotat se ve složitém krhútském bankovním systému nebo umět ulovit a připravit k snědku bájného Krhútského rybáka  - Puhýše. Vše zaznamenáváno a vysíláno v KTT – tedy Krhútské Totální Televizi.  Všechny tyto silné zážitky způsobily, že na konci tábora při odjezdu nezůstalo téměř žádné oko šupáka ani avatara suché. Vždyť během těch 14 dnů se toho zažilo tolik, že to ani spočítat nejde. Tak zase přežít ten celý dlouhý rok a už teď se těšíme na ten tábor příští.  Sláva, že tu máme naše každopáteční schůzky na faře v Sedlčanech, kde si můžeme zahrát další hry, naučit se něco nového, ale hlavně se potkávat s celoživotními kamarády.

Láďa Jelen, TOM 5603, Jeleni

Fotografie: