TOM Oftalmo na sjezdovce

denisa
Asociace

Psalo se 31. ledna roku 2013 a shodou okolností si nejeden obyvatel brněnských nížin nasazoval sluneční brýle a s nadějí vyměňoval zimní šatník za jarní. Ne však turistický oddíl TOM Oftalmo! Tento srdnatý oddíl tomíků určený nejen dětem se zrakovým handicapem totiž nahazoval na záda krosny plné rukavic, čepic, šál a hlavně lyžařských bot.

Vytouženou destinací byla tentokrát Olešnice na Moravě s malinkatou sjezdovkou a ještě menším lesním srubem opodál. Ačkoliv se okolí sjezdovky podobalo spíše jarní louce a obloha slibovala nějaký ten deštík, Oftalmo bylo odhodláno sjezdovku zdolat.

Taková poma či kotva je ze začátku vždycky tak trochu nepřátelská příšera, ale jak se píše v  pohádkách, každá zlá příšera bude nakonec poražena a s námi to bylo nejinak. Když dojdou síly, je tu obložený chlebík s ředkvičkou hnedle pod svahem a mořžnost chvilku posedět a ozkoušet olešnický lyžařský kolotoč. Vítr vlál kolem uší i nosů a ze samých slalomů by byl z člověka rampouch coby dup.

Sjezdováním unavení Oftalmáci tentokrát našli přístřeší v krásném lesním srubu Bumbálka, kde při svitu petrolejek a praskání kamen usušili nejednu mokrou nohavici. A co by to bylo za oftalmáckou výpravu, kdyby po tradiční specialitě (rizotu) nepřišly na řadu večerní hry? Nu, a tak se hrálo, venku i vevnitř, při světle i potmě (baterce i petrolejce). Scénky písniček, pohádka na pokračování,  asociace, lemíci, pyraně a pak už jen zazpívat Grónskou zem od pana Nohavici a hurá do peřin.

  A zítra? No, přeci nanovo. A že jsou ty pololetky vždycky hnedka pryč? Holt budem muset vyrazit za rok zas.

 

 

Eva Pešlová

(vedoucí TOM Oftalmo) 

www.tomoftalmo.cz

 

Fotografie: