Zahraniční čundrbus tomíků z Kadaa a návštěva rakouského srazu turistů

denisa
Asociace

Parta starších členů turistického oddílu Kamarádi dálek Opava TOM KADAO, doplněná o několik mladších členů s rodiči, se vrátila z patnáctidenního putování Rakouskem, Německem a Itálií. Outdoorový program naší cesty byl znám předem a byl veden v atraktivních lokalitách rakouských a německých Alp a italských Dolomit. Obsahoval cykloturistiku, pěší turistiku, lezení a vodáckou turistiku na vybraných úsecích řek.

Během patnácti dnů se naší partě podařilo splout úseky rakouských řek Saalach, Salzach,  Kossener Ache, Enns, Steyr, Moll a v posledním dni také oblíbenou řeku Salzu. V Itálii jsme pluli po vodách řek Isarca, Piavy a překrásného potoka Boite, který se vine údolím v oblasti Dolomit a města Cortiny ´d Ampezzo. Díky nedostatku vody se bohužel nepodařilo splout německé „perly“ Ammer a Loisach.

Navštívili jsme rakouská města Salzburg, Lofer, Schladming a Hallstat, kde jsme si prohlédli solný důl, Garmisch-Partenkirchern v Německu, italskou Cortinu, kam jsme zpravidla dojeli na kolech po návratu z hor nebo řek.

Velice si užili také všichni milovníci pěší turistiky, ferrat, lezení a treků ve vysokých horách. Program nám umožnil se i rozdělit do skupin podle zájmů a díky tomu se mnohým podařilo zdolat ferraty v Dolomitech, „trekaři“ vystoupili na Tre Cime, Piccolo Lagazuuoi, podnikli jsme túru ke kaskádě vodopádů Sibarco di Fanes , čtyři odvážlivci zdolali známou obtížnou ferratu Johanu na Dachstein a vystoupit se podařilo na nižší sestřičku nejvyšší hory Německa Zugspitze u Ga-Pa, Alpspitze.

Hodně spokojeni byli také cyklisté, neboť cyklovýlety doplňovaly prakticky všechny aktivity v horách nebo na řekách. Mnozí na kolech projeli celé oblasti např. okolí rakouského Loferu, Ennskou cyklostezku z Raadstatu do Donnersbachu, pod Dachsteinem v horách, kolem Salzkamergutských jezer či objeli slavný lyžařský vrchol Cristallo u Cortiny. Nebylo výjimkou, že po splutí řeky ještě mnozí sedli na kolo a ke svým stanům dojeli na kole.

Díky nádhernému letnímu počasí, které přerušilo jen několik příjemných bouřek z tepla, jsme spoustu volných chvil trávili, nejen koupáním v řekách, ale také horských jezerech a přírodních koupalištích, které jsou především v Rakousku volně přístupná. 

Díky autobusu s vlekem, který převážel nejen nás, ale také velké množství turistického materiálu, jsme měnili místa noclehů. Nocovali jsme tak na čtyřech místech a naším posledním kempem se záměrně stal rakouský Donnersbach, nedaleko vrcholu Dachstein. V této malebné vesničce se konal sraz mládeže Rakouského turistického klubu (Jugend im Österreichischen TouristenKlub), který se stal naším závěrečným a důležitým cílem. Ve stanovém městečku se nám podařilo navázat kontakty s rakouskými oddíly, s možností další možné spolupráce. Uvidíme, jak s nabízenými možnostmi do budoucna naložíme.

Bylo to překrásné, zajímavé, náročné a veselé putování. Podle ohlasů členů a účastníků akce bylo naše putování po evropských zemích velmi úspěšné, podobně jako obdobná cesta v roce 2012 do Francie, což dosvědčují usměvavé obličeje a překrásné přírodní scenérie na fotografiích, které je možno vidět ve fotogalerii na našem webu www.kadao.cz.

Díky na závěr patří všem účastníkům za skvělou partu, především však Adamu Kelišovi Hoferovi za přípravu lezeckých aktivit, Adamu Dibovi Weichtovi za přípravu prakticky všech dalších aktivit, ostravskému oddílu TOM Čmoudík za vypůjčení části vodácké výbavy, autodopravě Oldy Galeji z Kyjovic a hlavně řidiči pohodáři Jirkovi Galejovi, který se stal jedním z členů výpravy. V neposlední řadě patří díky také Krajskému úřadu v Ostravě za podporu celoroční činnosti našeho oddílu a této aktivity.

Kam příště, uvidíme? Možností je mnoho! Třeba Pyreneje?

TOM Weicht, TOM Kadao

 

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu