Letní tábor Ještěrek z Nového Jičína

denisa
Asociace

Turistický oddíl mládeže TOM Ještěrky letos pořádal na chatě Skurečená na Martiňáku svůj úplně první tábor. Naposledy byl tomíkovský tábor na Skurečné před pětadvaceti lety, kdy v Novém Jičíně působil oddíl mládeže s názvem Tygři, který vedl p. Boris Berger.

Na tuto tradici se snažíme navázat a prozatím se nám to daří. Nastal konec školního roku a v tento den, kdy některé děti sužovaly špatné známky nebo naopak v srdci jásala radost nad samými jedničkami, jsme již měli sbaleno a čekala nás ODMĚNA v podobě letního tábora.

Doma jsme si vzali batoh a pomocí dopravních prostředků a vlastních sil jsme se ocitli na chatě uprostřed lesů, kde lišky dávají dobrou noc. Tato chata se nám na devět dní stala útočištěm a domovem. Na děti zde čekaly zábavné úkoly a hry, které se vztahovaly k táborovému tématu s názvem "Cesta do pravěku.

Vše začalo přemístěním všech účastníků tábora pomocí stroje času do "Pravěku". Následující den jsme zažili "Dobu ledovou" a tlupy, do kterých jsme se rozdělili, si musely postavit přístřešky, zásobit se dřevem a vyrobit si zbraně. Velký zájem měly děti o lov pravěkých zvířat, naučily se je poznávat, stopovat a lukem lovit. Na závěr jsme navštívili "Pravěkého lovce", který nás zasvětil do tehdejšího života pralidí. S pračlověkem jsme vyráběli keramické nádoby, amulety proti zlým duchům a barvili batikou táborová trička.

Asi nejlepší byly táborové scénky z pravěku, kdy děti, ale i dospělí předvedli své herecké umění. Bojové hry rozparádily každého z nás, děti byly spokojené a my, vedoucí, jsme se s nimi vrátili do dětských let. Užívali jsme si příjemného počasí, krásné přírody, zpívání u táborových ohňů a nově navázaná přátelství. Tábor se nám skvěle podařil a nastartoval v nás nové představy o chodu oddílu na příští školní rok.

Už se těšíme na další aktivity a od září plánujeme další dobrodružství v přírodě. Uvítáme nové členy, proto děti, které mají zájem  stát se tomíkem, mohou v září přijít na oddílovou schůzku.

Kontakt najdete na našich stránkách TOM Ještěrky Nový Jičín a fotky z oddílové činnosti naleznete na Rajče.cz rubytom.

 

Jana Holišová, TOM Ještěrky, Nový Jičín

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu