Kadao na kolech Podještědím a Lužickými horami

denisa
Asociace

Dvacet pět kluků a holek našeho turistického oddílu KADAO (Kamarádi dálek Opava, Asociace TOM) zakončilo letní prázdniny na kolech. Poslední prázdninovou akcí, po stanovém táboře na Bílém potoce a putování Alpami a Dolomity, bylo týdenní cykloputování.

Každoročně, v závěru srpna, navštívíme jednu z oblastí naší vlasti a snažíme se ji projet křížem krážem. Nejde ani tak o počet najetých kilometrů, letos jich bylo necelých 350, cílem je spíše poznat a navštívit při našem putování většinu přírodních, historických a vlastivědných zajímavostí v kraji. Letos padla volba na Podještědí a Lužické hory.

Naše putování začalo nedaleko Ještědu, který jsme již zdolali v minulém putování, v Hodkovicích nad Mohelkou, kam jsme se dopravili vlakem a dodávkou, kterou jsme přepravili naše kola. Pak jsme již přesedli do sedel a vyrazili podél řeky Ploučnice k známé Průrvě. Navštívili jsme krásné německé městečko Oybín a nedalekou rozhlednu Hochwald.

Cyklostezkou Pískovcovými skalami jsme si prohlédli městečka Jablonné v Podještědí, Kytlici, Českou Kamenici, kde nás zaujala skalní vyhlídka Jehla a kaple Panny Marie. Vystoupali jsme, přes vstupní bránu do Labských pískovců obec Jetřichovice, na vrchol Jedlová s krásnou rozhlednou. V Kamenickém Šenově jsme si prohlédli známé a překrásné Varhany neboli Panskou skálu, v Novém Boru jsme shlédli ukázku práce sklářů a obdivovali jsme jejich výtvory a cestou do České Lípy jsme zdolali ještě Samuelovu jeskyni a skalní hrad ve Sloupu v Čechách.

Dvě noci jsme také strávili v příjemném Domečku v Dubici, ale protože jsme v týdnu změnili místo noclehu čtyřikrát, mohli jsme strávit závěr našeho putování nedaleko Ralska, návštěvou hradu Bezděz a Máchova jezera. Počasí nám přálo a nikomu z cyklistů se nic vážného nestalo, a proto bylo u závěrečného ohně při kytaře, v kempu pod hradem Kokořín, veselo. Ve zdraví jsme tak doputovali až do konce naší cesty, města Mělník. Nejlepší výpovědí o našem cykloputování jsou fotografie a video na našem webu www.kadao.cz, kde jsou k nahlédnutí i další prázdninové akce.

Díky za podporu prázdninových akcí patří KÚ MSK v Ostravě, ústředí A-TOM, městu Opava a především všem aktivním členům (i nečlenům) oddílu.

Tom Weicht, TOM Kadao

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu