TOM Buntaranta na Býčí skále

denisa
Asociace

V sobotu 7. 6. jsme s novými členy TOM Buntaranta vyrazili vlakem směr Moravský kras – do Jeskyně na Býčí skále. Okolo poledne jsme dorazili na chatu Švýcárna, která patří brněnskému Hnutí Brontosaurus. Chata je pěkná a je umístěna v moc hezkém prostředí. Dali jsme si obídek a podél potoka a skal vyšli směr jeskyně. Po cestě našli první „kešku“ – poklad v síti geocaching, pověděli si, co to znamená, kde a jak tato zajímavá zábava vznikla. Před samotnou návštěvou jeskyně nám místní znalec Láďa pověděl o stáří a původu jeskyně, nalezišti různých artefaktů a rituálech, které jsou s tímto místem spojeny. Pak jsme se teple oblékli a vyrazili do podzemí. Průvodcem byl náš kamarád speleolog Radim. Provedl nás zákoutími jeskyně, ukázal různé zajímavosti a popovídal o tom, jak se v jeskyni stále objevují nové prostory a co to obnáší být speleologem, jakými otvory se musí protáhnout, co podplavat, kam vyšplhat, spustit na laně apod…

Například prý v nedaleké vesnici Rudice je místo, kde v zemi záhadně zmizí celý potok, pak se objeví právě v jeskyni na Býčí skále. Dále opět vytéká na zemský povrch. Je to rarita, která v Evropě nemá moc obdoby. Večer jsme si udělali oheň, opekli večeři a zahráli nějaké hry.

Nedělní dopoledne s námi strávil Lumír, který nám povídal o místní fauně, flóře a krasových jevech tohoto regionu. Formou povídání, her a ukázek se s námi podělil o zajímavosti, které si snad alespoň z části zapamatujeme J. Po obědě jsme ještě navštívili starou Františkovu Huť, kde se z rudy tavilo železo, našli další kešku, zahráli hru a pak se vydali zpět na vlakové nádraží v Adamově.

Výlet se nám povedl, počasí přálo… Tak zase někdy AHÓÓÓJ

Jiří Garnol

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu