Nás se to týká

Ondra
Asociace

Vážení kolegové, ač si přejeme pravý opak, ani našemu spolku, našim oddílům se nemusí vždy vyhnout nepříjemná a často tragická událost - ať už se týče sexuálního násilí na dětech, nebo jiné problémy. Jsem velmi vděčen Mojmíru Nováčkovi, že se ujal role, která možná u některých z vás vzbudí úsměv,ale která do našeho spolku patří. Přeju si stejně jako vy, aby byl Mojmír v tomto smyslu zcela bez práce a abyste kartu, která je přílohou právě vycházejícího Tomíka (můžete si ji ale stáhnout i zde, na našem webu) NIKDY nemuseli použít. Radíme však, abyste ji zapracovali navždy do svých oddílových písemností... Pro pořádek dodám, že akci *Nás se to týká,* která je vcelku solidním
pokusem o prevenci násilí na dětech, iniciovala Česká rada dětí a mládeže a zpracoval Jiří Zajíc-skaut Edy.
Tomáš Novotný

 

Projekt ČRDM „Nás se to týká“ – prevence sexuálního násilí a zneužívání

 

Vážení přátelé vedoucí,

            Česká rada dětí a mládeže realizuje od podzimu 2008 projekt „Nás se to týká“, který je inspirován stejnou aktivitou Bavorského kruhu mládeže a také nutností čelit negativním mediálním reakcím na ojedinělé případy zneužívání dětí v dětských oddílech.

            Podle bavorského vzoru vytvořila ČRDM první skupinu zájemců z různých sdružení o řešení problematiky prevence. Tato skupina společně absolvovala první semináře o sexuálním násilí a vytvořila Kodex prevence a Metodiku pro koordinátory ve sdruženích. Nyní je připraven i obsah metodických materiálů pro vedoucí dětských oddílů a táborů a který jim, po svém zpracování, dá konkrétní návody, jak téma sexuálního násilí a zneužívání uchopit přímo v oddílech. Druhý materiál bude totéž osvětlovat lektorům, kteří školí vedoucí oddílů a táborů. Oba tyto materiály by měly být zpracovány v průběhu roku 2009.

            Kodex chování pro prevenci sexuálního násilí je určen především vedoucím a doporučuje základní přístup k celé problematice v dětských sdruženích. Neříká, co vše je v našich oddílech zakázáno, ale upozorňuje na oblasti, kterým by vedoucí měli věnovat svou pozornost, aby prevence sexuálního násilí a zneužívání byla opravdu účinná. Žádáme vedoucí, aby si Kodex pečlivě prostudovali, seznámili s ním ostatní vedoucí ve svých oddílech a diskutovali s nimi o nebezpečích, kterým je třeba čelit.

            Pro realizaci a další rozvoj řešení prevence sexuálního zneužívání vznikají v dětských sdruženích funkce koordinátorů. Dosud má Asociace TOM jednoho koordinátora, ale cílem je vytvořit celou síť koordinátorů v krajích. O existenci koordinátorů by měli vědět všichni vedoucí a mít na ně kontakt, aby netápali v situacích, které je vždy překvapí, které ale vyžadují rychlé a citlivé řešení. Koordinátor není vyšetřovatelem ani psychologem, ale umí posoudit situaci a postiženému oddílu doporučit vhodné řešení, případně kontakty na odborná pracoviště. Důležitou úlohou koordinátora je „krizová komunikace“ s médii, s rodiči, s policií. Už jen podezření na sexuální zneužívání dětí je mediálně velmi vděčné téma a tady je rychlost informování koordinátora mimořádně důležitá. Vedoucí oddílů i vedení spolku pak směřují média na jeho vyjádření. Hlavním úkolem koordinátora je ovšem vytváření preventivních programů proti sexuálnímu násilí a zneužívání a jejich zavádění ve své organizaci (např. na školení vedoucích). Odborně jsou koordinátoři školeni Českou radou dětí a mládeže.

            Pro rychlé informování koordinátora a radu, jak postupovat v krizových situacích, připravilo podle skautského vzoru pro vás ústředí Asociace pro vedoucí „krizovou kartu“, kterou můžete nosit stále s sebou, zejména na schůzky, výpravy i tábory. Posíláme vám ji ve více kusech pro všechny vaše vedoucí.

            Koordinátorem se může stát kdokoli z vedoucích, kdo je plnoletý, umí odolávat stresu, je nekonfliktní, zná struktury a postupy v Asociaci, je ve svém sdružení známý a důvěryhodný a chce funkci koordinátora převzít nejméně na dva roky. Zájemce bude do této funkce schválen předsednictvem Asociace. Koordinátoři pak absolvují několik školení, zejména setkání s odborníky – sexuology. Tato školení poběží od podzimu 2009. Koordinátoři získají také kontakty na jiné koordinátory nejen v Asociaci, ale i v jiných sdruženích.

            V Asociaci TOM je dosud pouze jediný koordinátor, kterým je Mojmír Nováček z Moravskoslezské krajské rady, tel. 603 513 144, e-mail mojmir.novacek@seznam.cz, kterému se můžete už nyní svěřovat se svými problémy z oblasti sexuálního zneužívání a násilí. Obracet se na něj mohou nejen vedoucí, ale i děti – členové Asociace TOM.

Mojmír Nováček, koordinátor prevence sexuálního zneužívání v Asociaci TOM