Železný TOMík 2008 – tak trochu naruby

Ondra
Asociace

To se asi nevydařilo, pomyslí si mnozí. Věřím, že účastníci čtrnáctého ročníku triatlonu ATOM mají, stejně jako organizátoři, na celou akci jiný pohled. Proč tedy naruby? Ve srovnání s předchozími ročníky bylo mnohé jiné. Začalo to již před konáním triatlonu. Většina startujících o sobě dala včas vědět a závodníci se v termínu přihlásili. Včasné registrace pomohly organizátorům a takzávod odstartoval včas, a ne s hodinovým zpožděním jako dříve. V Litoměřicích vznikly nové turistické cesty a tak u některých disciplín byly nové tratě, což přispělo ke zpestření závodu. A především úplně jiné bylo počasí. Bylo teplo, slunečno. Ti co do Litoměřic jezdí pravidelně, jen marně vzpomínali, kdy naposledy takové krásné počasí bylo.
A jaký byl průběh? Někteří účastníci se nemohli dočkat a do Litoměřic přijeli již ve sváteční čtvrtek. Navštívili zajímavosti královského města a jeho okolí, potrénovali na lodi a prohlédli si nové tratě. Většina závodníků však dorazila až v pátek odpoledne, večer nebo v noci, podle toho, čím přijeli a jak jim kilometry ubíhaly. V pátek večer, nebo v sobotu ráno byly doregistrovány ještě některé hlídky. A pokud někomu nepřijel parťák, nebyl problém postavit smíšenou hlídku oddílů. Ačkoliv se dvojice neznaly, byli závodníci schopni bojovat jeden za druhého. A to se mi líbilo. Vždyť nejsme jen oddíly, ale parta, kamarádi, TOMíci. Kéž by tomu tak bylo vždy.
Hlavní děj Železného TOMíka se odehrál v sobotu. Trasy byly v terénu vyznačeny, dopředu si je závodníci již nastudovali, někteří i projeli a tak po krátkém zahájení odstartovaly hlídky, které měly celý závod nejdelší. Cvrkot na startu, rachot lodí, šplouchání pádel a vzájemné povzbuzování umocňovalo celou atmosféru. Lodě pluly proti proudu Labe a zpět po proudu a ve svižném tempu startovaly další kategorie. Ti co odjeli loď, sedli na kola. V této disciplíně se trasy nezměnily. Ačkoli téměř celá trasa je po rovince, kilometrové stoupání časy hlídek výrazně rozhodí. Ne však závodníky, kteří ještě vyrazili na běh. Někteří ve svižném tempu, jiní chůzí znaveného turisty. Do cíle dorazili všichni a novou energii vyčerpaným závodníkům dodaly vždy výtečné cílové koblihy. Díky litoměřickým pekařům.
Jen vyhlášení výsledků, které proběhlo krátce po čtvrté hodině odpolední, se neslo v duchu tradice Železného TOMíka. Pro každého plné tašky věcných cen, diplomy, koláče, maxipečivo a pár kapek deště, které k akci prostě patří. Nebo to snad byly Neptunovy slzy dojetí? Hodnocení nechám na účastnících. My se určitě v dalších letech budeme snažit o to, aby Neptun neplakal.
A vy, už jste přemýšleli o tom, jestli se přidáte k oddílům, které do Litoměřic jezdí pravidelně a přihlašují velký počet hlídek? Letos jsme se opět přivítali oddíly z Moravy - Újezdec Těšov /5 hlídek/, Maracaibo Třinec /6/, Čmoudík Ostarva /8,5/ (každoročně vypravují autobus a mají volné místo, přidejte se k nim). Blíž to měli Svišti z Berouna /10,5/, Vlaštovky z Hořovic /7/, Chippewa z České Lípy /5,5/, hlídka z Mladé Boleslavi (dříve z oddílu Poustevníci). Závodníci se sídlem za humny většinou v rámci tréninku dorazili na kolech: KolaWaštepi Ústí nad Labem /4,5/, Sojčata Žitenice /2/ a domácí Delfín Litoměřice spojil síly s KČT Kralovice a postavili 2 hlídky. Letos se k soutěžícím oddílům přidal TOM Kadet z Červeného Kostelce a hned úspěšně. Polovina ze čtyř přihlášených hlídek vybojovala zlaté místo. Celkem se v historii triatlonu přihlásil rekordní počet 56 hlídek. Nejúspěšnější oddíly, jejichž hlídky byly nejčastěji na prvních pěti místech, obdržely dorty. Letos si je vybojovaly oddíly Vlaštovky, Chippewa a Svišti.
V sobotu večer ještě zaplál oheň (to se v posledních třech letech také nepodařilo), a účastníci, kteří po náročném dni udrželi otevřené oči, poseděli, popovídali, opekli sponzorského buřta a libě brnkli na struny kytar.
Krátce po půlnoci však všichni již oddychovali, a pokud nebolelo tělo, zdály se po dni plném zážitků jistě hezké sny. V neděli se všichni zase rozjeli ke svým domovům.
Rád bych poděkoval členům našeho oddílu kamarádům, přátelům, rodině za organizační pomoc, sponzorům za hodnotné dary, MěÚ Litoměřice za podporu v rámci grantových projektů, Městské policii za zabezpečení akce, TJ Slavoj Litoměřice za vynikající zázemí a pochopitelně ústředí ATOM za nádherné keramické svalouše - zvonečky. 

Těšíme se na setkání za rok, opět druhý květnový víkend. A kdo chce zažít a vidět, musí přijet. 

Za pořádající oddíl Delfín, Jindra „Dýda“ Černý